flag Судова влада України

Початок промислової експлуатації трьох підсистем Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС)

30 вересня 2021, 18:55

      30 вересня 2021 року на  Х щорічному судовому форумі "Незалежна судова влада – фундамент держави в умовах турбулентності" від імені Державної судової адміністрації України виступив керівник державного підприємства«Центр судових сервісів» (ДП «ЦСС») Андрій Слюсаренко.

       Він доповів про початок промислової експлуатації трьох підсистем Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС) – «Електронний суд», «Електронний кабінет» та відеоконференцзв’язку на виконання вимог Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення поетапного впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи» та Положення про порядок функціонування  окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

       Під час виступу, була надана інформація про функціональні можливості підсистем ЄСІТС «Електронний суд», «Електронний кабінет» та відеоконференцзв’язку та про результати їх дослідної експлуатації, яку, як адміністратор, здійснювало безпосередньо ДП «ЦСС». Окрему увагу Андрій Слюсаренко звернув на те, що офіційне впровадження підсистем ЄСІТС значно спрощує доступ громадян до правосуддя і дає можливість отримати дані послуги навіть на тимчасово окупованих територіях держави та врегульовує значну кількість питань та непорозумінь між суддями та сторонами процесу.

       Учасники форуму оплисками відмітили результати ДП «ЦСС» по  розширенню функціоналу та реальному застосуванню підсистем ЄСІТС:

           загальна кількість користувачів  підсистеми «Електронний кабінет» становить вже більш ніж 70 тис. осіб, якими до суду подано біля 300 тис. заяв в електронному вигляді;

          засобами підсистеми відеоконференцзв’язку з початку року було проведено  понад 100 тис. судових засідань;

          за фінансової підтримки ПРООН в Україні  був створений мобільний додаток «єСуд», який дав можливість отримати доступ до судових послуг безпосередньо на мобільному телефоні або планшеті;

          розроблено прикладний програмний інтерфейс для великих корпоративних користувачів (банків та інших підприємств, установ і організацій різних форм власності), функціонал якого дозволяє інформаційним системам таких користувачів автоматично отримувати всі процесуальні документи, що надходять до Електронного кабінету та вивантажувати їх у свої системи.

      «Зараз, за дорученням т.в.о голови Судової адміністрації Олексія Сальнікова ведуться роботи щодо організації взаємодії та надсиланні  процесуальних  документів до систем ДІЯ, вирішення технічних питань щодо підключення решти судів та інші. Так, зрозуміло, що попереду ще багато складних завдань, які запевняю вас будуть успішно реалізовані.», - зазначив Андрій Слюсаренко.